Vídeos de Jornades de Juliol 2015

Al llarg de tres matins del mes de juliol de 2015 hem estat acompanyats de quasi 325 persones, en la seua major part mestres encara que també estudiants i persones desocupades.20150707143358-1

Malgrat l’ona de calor i les limitacions del sistema de refrigeració, l’assistència durant els tres dies va ser aclaparant. I això hem de reconèixer que enguany tenia un plus Creu i Sandra amb ventallper allò que suposava de lluita contra els elements atmosfèrics, dificultat combatuda amb il.lusió però sobretot per l’agilitat dels moviments dels ventalls i papers.

Tant el primer com el segon dia van començar amb les aportacions d’un/a ponent important i després mobilitzàvem a la gent a les aules per poder gaudir de les experiències de mestres i alumnes. El tancament del dia havia de ser carregador d’energies.

El primer dia vam començar amb Carme Timoneda i les seues aportacions sobre la neu20150707143236-2rociència per a superar les dificultats d’aprenentatge. “Com aprenem. Cognició i emoció” va ser la seua ponència (transparències). El segon dia va ser Fernando Trujillo, amb els seSara y Fernando Trujillous “Entornos Personales de Aprendizaje (PLE)”, ponència que va adaptar sobre la marxa per combinar-la amb la presentació de Ramón Grau sobre “Aprenentatge basat en Projectes”, aquesta dirigida a l’organització de tot un centre de Secundària com el que dirigeix, IES Quatre Cantons de Poble Nou a BarcelonEnric presenta a Ramon Graua. El nom de la ponència va ser: “El centre i l’entorn. Funcionament i organització” (transparències).

Com esmentàvem abans, el primer dia (dimarts) continuàrem la sessió, després de la Carme Timoneda, amb la presentació de les experiències de mestres. Vam fer dos torns i en total van exposar-se 17 experiències, que simultanejàvem en cada torn. Per tant, cada persona podia triar fins a dues de totes. Si es volen saber en detall quines van ser aquestes, es poden consultar a la nostra web.

Taller de CreuTaller mestres

El dimecres es dedicà a fer les presentacions de l’alumnat. Enguany proposàvem un canvi: no solament haurien alumnes de Primària, Secundària, Batxillerats i Cicles Formatius sinó que obríem la possibilitat de presentacions per part de l’alumnat universitari que estudia per a ser mestre. Si es vol, es poden consultar el llistat de presentacions a la nostra web.

2015-07-08 12.06.02El tancament del dimarts va correspondre a Francesc Fenollosa amb un divertit Taller de Doblatge multitudinari i el dimecres vam comtar amb les cançons del fantàstic Sènior (sí, el del Cor Brutal).

2015-07-07 13.47.18-1Senior

El dijous vam reservar-lo per fer dues presentacions de ponents. En primer lloc, Angélica Sátiro amb la seua “Maleta màgica de una pedagogia atrevida” (transparències) i en segon lloc, Enric Queralt amb les seues reflexions sobre els “Deures a casa: malson o oportunitat” (transparències).

AngelicaEnric Queralt i Filo amb ventall 1

Hem de subratllar que els i les ponents van obtindre una molt bona valoració per part de les persones assistents. Disposem d’aquesta informació perquè enguany hem afegit una valoració ampla de les jornades en format electrònic on més de 100 persones ens han contestat.20150708_173157

La mitja global de les jornades és de un 7’86. Però enguany també arreplegàrem opinions al llarg dels tres dies a l’eixida del saló d’actes com es pot veure a la imatge del costat.

Jo no sé vosaltres però almenys jo recordaré aquestes jornades per tres raons:

  • Sentim que són els últims dies d’un cicle polític fosc, on la incertesa i la indesitjada submissió ens ha fet caminar somnàmbuls a tot el sistema educatiu valencià. O no? Volem creure que un altre món és possible més enllà de la Barbaritat Valenciana
  • Són altres 3 dies on sentim la necessitat de trobar respostes als nostres dubtes perquè som mestres però no endevins. Ens agrada compartir amb altres el nostre camí, ens permet seguir endavant i arribar lluny. Som com un Veriueu-ho però “escola” d’investigació
  • Però en aquestes jornades, i per primera vegada, hem sentit realment el calor i si no era dels assistents, ha vingut amb ells perquè, redeu, ni Espe ni Wert ni ningú pot dir-nos als i les mestres que no sabem “suar la samarreta”. Ningú d’aquests es quedaria ací més de cinc minuts… Pot ser que la Rita s’ha anat però el seu caloret s’ha quedat…

Cloenda amb Xavi CastilloAmb aquestes indicacions, és possible entendre que solament faltaria per posar a la vostra disposició l’actuació de Xavi Castillo a la Cloenda. I a més de gaudir d’aquests divertits moments, solament queda donar-vos les gràcies a totes les persones i organitzacions que ens han ajudat a gaudir d’aquestes jornades: a tot el personal de l’IES Abastos que ens han facilitat l’estada al seu centre educatiu, als patrocinadors, als ponents que s’enrotllen per vindre, als components de la comissió organitzadora i, per suposat, a tots i totes vosaltres tant per les vostres experiències com per la vostra assistència amb unes condicions climatològiques adverses.

Si preferiu donar un ràpid repàs a les jornades, us deixem una mica més de dos minuts d’imatges…